Авиолиниите могат да играят ролята на хипербарични кислородни камери Covid-19

Хиляди наземни самолети могат да бъдат превърнати в потенциално животоспасяващи хипербарични кислородни камери за лечение на пациенти на COVID-19 ,които се използват като отделения.

Това е визията на специалиста на системата за поддържане на живота в Кеймбридж Lungfish Dive Systems, който работи със здравни организации и аерокосмически компании, за да проучи възможността за използване на търговски самолети като импровизирани камери за хипербарична кислородна терапия (HBOT).

HBOT – дишането на кислород под налягане – има потенциал да предотврати влошаването на пациентите до нивото, при което се нуждаят от вентилация. Това е стандартно лечение за много заболявания, при които хипоксията е фактор, но недостигът на камери на HBOT се възприема като бариера пред приемането за лечение на COVID-19.

Камерите Makeshift HBOT могат да бъдат под налягане до необходимите нива за потенциално ефективно лечение – приблизително 1,6 пъти атмосферно налягане.

Основателят на компанията д-р Даниел Рейнолдс каза пред The ​​Engineer, че най-значителната работа на самолет ще включва регулиране на различни системи за управление и настройки, за да може кабината да бъде под налягане, докато е на земята.

„Обикновено въздухоплавателното средство автоматично се понижава под земята, за да се гарантира, че няма диференциално налягане, което да пречи на отварянето на вратите“, каза той. „Тези системи ще трябва да бъдат пренастроени.

„Различните самолети също използват различни средства за налягане. Например, най-добре би било да се използват самолети, които имат собствен компресор, а не да работят от обезвъздушаване на двигателя. В зависимост от използваното въздухоплавателно средство може да се наложи осигуряване на сгъстен въздух от външен източник. „

Той добави, че в очакване на резултатите от клиничните изпитвания, лечението вероятно ще се извърши в 90-минутни цикли, между които времената на самолета ще бъдат под налягане, което ще позволи на хората и оборудването да се придвижват и излизат при необходимост.

„Медицинският персонал би бил добре посъветван да диша кислород по време на цикли на компресия, за да не се насища с азот с течение на времето“, казва Рейнолдс. „Въпреки това, в случай на лечение с COVID, те вероятно ще носят респиратори така или иначе от съображения за безопасност, така че това няма да е твърде различно от сегашната практика.“

Клиничното изпитване на HBOT при условия, постижими във въздухоплавателно средство, трябва да започне скоро, с участието на пациенти в болница в Канада. Lungfish Dive Systems също води преговори за осигуряване на по-нататъшни клинични изпитвания във Великобритания за определяне на фактори като ефикасност, оптимална доза, от която пациентите могат да се възползват най-много и всякакви усложнения.